Wij krijgen veel vragen over het coronavirus en of mensen hun reis kunnen annuleren met de annuleringsverzekering. Misschien heb je een vakantie geboekt naar Italië, de Canarische Eilanden of Tirol en vraag jij je af je deze vakantie vanwege het coronavirus kunt annuleren. In dit blog leggen wij je uit hoe het zit.

Negatief reisadvies vanwege het coronavirus

Heb je een reis geboekt naar een bestemming waar zorgen zijn ontstaan over het coronavirus? Kijk goed naar de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vier kleurcodes geven jou een idee of er een veiligheidsdreiging is in het land of het gebied waar jij heen wilt.

 • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
  In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet. Soms moet u op bepaalde zaken extra letten.
   
 • Geel: let op, veiligheidsrisico’s
  Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op.

  Oranje: alleen noodzakelijke reizen
  Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor.
 • Rood: niet reizen
  Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Op dit moment gelden negatieve reisadviezen voor China en delen van Noord-Italië vanwege mogelijke verspreiding van het coronavirus.

Annuleringsdekking op de reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering ben je verzekerd van vakantieplezier. Als aanvulling kun je kiezen voor annuleringsdekking. Ben je genoodzaakt jouw vakantie te annuleren? Dan heb je de annuleringsdekking nodig om eventuele annuleringskosten van jouw reis terug te kunnen krijgen.

Wanneer krijg je jouw annuleringskosten terug?

Geldt voor jouw reisbestemming een negatief reisadvies vanwege het coronavirus? Dan ben je misschien genoodzaakt jouw reis te annuleren. Dat is natuurlijk heel jammer. Ook betekent dit mogelijk dat je annuleringskosten betaalt. Je kunt deze annuleringskosten terugkrijgen onder drie voorwaarden:

 1. Je hebt een annuleringsdekking verzekerd op je doorlopende reisverzekering.

Zonder deze aanvullende dekking kun je jouw annuleringskosten helaas niet terugkrijgen. Op
je polisblad zie je of jij deze dekking hebt afgesloten. 

 1. Op jouw reisbestemming is sprake van code oranje of code rood, geclassificeerd
  door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijf je op de hoogte van actuele
  reisadviezen. Deze statusupdates houden onze schadebehandelaars ook goed in de gaten om
  te beoordelen of jij annuleringskosten kunt terugkrijgen.
   
 2. Jouw reis is niet geboekt bij een ANVR reisbureau.
  Heb je jouw reis wel bij een ANVR reisbureau geboekt? Neem dan contact op met hen. Als je
  jouw annuleringskosten terug kunt krijgen, worden deze uitbetaald door de ANVR.
BEL ME NU
+
Bel mij!